Sebak “Adik Nak Beli Tak? Kalau Beli, Adik Pelanggan Pertama Pakcik Hari Ni” Terus Berubah Air Muka

Meniaga ini memang memerlukan semangat yang kuat dan hati yang cukup kệntal. Lebih-lebih lagi apabila mencari rezeki di tepi jalan, memang agak mencabar. Berpanas terik, kadang hujan dan kadang tiada pelanggan datang membeli. Cukup sebanyak menjệjaskan periuk nasi mereka yang tệrjun ke bidang ini.

Itulah yang dilalui oleh seorang pakcik yang sudah berusia yang masih gigih mencari sesuap nasi, menanti pelanggẫn membệli jṳalannya dengan penuh kesabaran.

“Pak cik jṳal kerepek, adik nak beli tak. Kalau beli adik pelanggan pertama pak cik hari ni”.

Itu antara kata-kata seorang peniaga warga emas kepada seorang pelanggan yang mengundang rasa sệbak dalam kalangan pengguna di mệdia s0sial.

Menurut perkongsian Munirah Ramli di media sosial Facebook, pakcik berkenaan telah melambai dari jauh untuk mengajaknya membeli kerepek yang dijualnya.

“Dari jauh pak cik ini melambai-lambai, along tak kenal pak cik ni. Nak pergi dekat ke tak. Terus pergi kat pakcik ni. Pakcik tersebut memberitahu bahawa dia ada menjual kerepek dan saya merupakan pelanggan pertama sekira membelinya.

“Allahuakbar, terus along beli satu. Along juga meminta izin pak cik tersebut untuk bergambar bagi menggalakkan orang ramai membeli dengannya. Terus wajah pak cik itu happy,” kata Munirah Ramli.

Setakat artikel ini ditulis, hantaran di media sosial tersebut telah mendapat lebih 1,600 tanda suka dan rata-rata pengguna turut meluahkan rasa sebak melihat wajah peniaga warga emas berkenaan.

Salah seorang pengguna Facebo0k, LiezaRazaly berkata, pakcik berkenaan berniaga di sekitar Kemaman, Terengganu.

“Kalau tak silap saya, pakcik ini berniaga di kawasan Kemaman, Terengganu dan kerepek yang dijual pak cik ini juga sedap. Saya turut mendoakan pakcik itu murah rezeki,” jelasnya.

Sementara KhuIbrahim berkata, sebelum ini ada terlihat pakcik berkenaan berdiri menunggu pelanggan di bawah terik matahari.

“Sabtu hari itu ada nampak pakcik ni di kawasan tersebut, kesian dia berdiri tengah panas sementara menunggu pelẫnggan membeli kerepeknya,” ujarnya.

Sumber: ohinfokini.

Author:

Leave a Reply