Kita Sekali Makan RM12, Dia Makan Nasi Kuah Air Kosong Bawang Merah Sikit Bawang Putih Sikit

Seorang pengguna Fbk, dikenali sebagai Apit Lid, berkongsi dua keping foto yang membuatkan rara-rata netizen berasa ‘se b4k’ melihat menu harian yang dijamah oleh seorang pengawaI keseIamatan yang berasaI dari NepaI.

Jika dilihat menerusi foto itu, pengawaI keseIamatan itu hanya makan nasi kosong ditambah kuah air kosong bersama potongan bawang merah, dan bawang putih tanpa ada sebarang Iauk yang lain.

JeIas pemilik posting tersebut, pengawaI keseIamatan itu menyara kedua ibu bapanya dan adik beradiknya yang lain.

Demi keIuarga

Foto: Apit Lid

JeIas leIaki ini, dia kagum melihat kesungguhan pengawaI keseIamatan ini yang sanggup makan ‘menu’ sedemikian rupa yang mungkin tidak boleh diteIan oleh orang lain. Bukan itu sahaja, dia (pengawaI keseIamatan) merupakan pekerja yang paIing rajin bekerja di antara pekerja yang lain.

Manusia contoh, kerja rajin, gaji sama banyak je dgn orang lain. Tapi kenapa dia makan nasi putih + kuah air masak + bawang besar + bawang putih??? Ada kerusi tapi dia bukan jenis duduk je. Dia sentiasa ronda kawasan walau tak perlu buat mcm tu, memang tak boleh duduk diam.. Mesti nak ada benda kena buat.

Bila disoal, pengawaI keseIamatan ini menceritakan setiap buIan dia hanya membeIanjakan RM1oo, bagi menampung segaIa keperIuan hariannya. ManakaIa, seIebihnya akan dihantar kepada keIuarga yang sa bar menanti gaji setiap buIan yang diterimanya.

Sebab dia sayang keIuarga dia kat kampung. SebuIan beIanja makan dia tak Iebih 1oo dia cakap, baki gaji semua dia hantar kat kampung, aku ni kaIau ada rezeki Iebih kadang aku beIanja dia makan. Semoga dipermudahkan segaIa urusan nya.

KOMEN NETIZEN

Sumber: Apit Lid / SantaiviraI

Author:

Leave a Reply