“DiGelar Anak Hantu, Menangis Dengar Hinaan Orang.’ Keluarga Tidak Pernah Sisihkan Missclyen

Ada yang gelarkannya anak han.tu dan anak haiwan. Saya pernah menangis disebabkan h!naan itu namun saya terima keadaan anak walau macam mana pun rupanya,” kata Roland Jimbai, 47.

“Digelar anak hantu, menangis dengar h!naan orang.’ Keluarga tidak pernah sisihkan Missclyen, malahan mereka sekeluarga menerima dengan reda keadaan bayi yang telah ditakdirkan begini.

DiGelar Anak Hantu

Roland memberi reaksi itu ketika diminta berkongsi kisah anak bongsunya, Missclyen, 11 bulan, yang cukup istimewa kerana dilahirkan dengan wajah dan tubuh berbulu lebat akibat sindrom congenital generalised hypertrichosis (CGH).

Keunikan Missclyen mula mendapat perhatian netizen selepas gambarnya dikongsikan seorang wanita, Rabiatul Adawiyah Samad di TikTok dan Facebook.

Menangis Dengar H!naan Orang

Menurut Roland yang menetap di Jalan Bintulu, Batu 10, Miri Sarawak, bukan hanya dia dan isteri, Theresa Anak Guntin, 28, malah doktor serta jururawat juga terkejut sebaik menyambut kelahiran anaknya itu.

“Keadaannya memang begitu sejak lahir lagi dan doktor tidak tahu apa puncanya malah jururawat bertugas turut pengsan sebaik menyambut kelahirannya.

Keluarga Tidak Pernah Sisihkan Missclyen

Selepas bersalin, isteri tidak sempat melihat wajah Missclyen dan hanya diberitahu doktor mengenai keadaan sebenar pada keesokan harinya.

“Dia terkejut dan menangis selepas dapat tahu perkara itu. Saya pula tahu mengenai keadaan anak pada hari ketiga dia dilahirkan.

“Manakala saya tidak dibenarkan melawat ketika itu dan hanya dapat menatap wajah Missclyen selepas dia berusia sebulan kerana anak dirawat di Hospital Bintulu bersama ibunya,” katanya.

Pernah Mencukur

Kongsi Roland yang bekerja sebagai mekanik, doktor ada mencukur bulu pada wajah anaknya namun ia tumbuh semula dengan lebih lebat. Katanya, bahagian badan lain turut berbulu kecuali tapak kaki dan tangan namun tidak selebat wajah.

“Selain mencukur, doktor ada mengambil bulu anak saya sebagai sampel untuk dihantar ke makmal bagi mengetahui puncanya jadi begitu namun setakat ini masih belum ada jawapan.

“Doktor mendapati Missclyen lahir tanpa lubang hidung dan disebabkan itu, dia dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak di Kuching selama sebulan iaitu pada bulan kedua kelahirannya untuk menjalani pembedahan serta rawatan,” katanya.

Semua Sayangkan Missclyen

Menurutnya, empat anaknya yang lain dilahirkan normal dan menerima kehadiran Missclyen malah amat menyayangi adik bongsu mereka itu.

“Mereka (anak yang lain) nampak tergamam sebaik saya dan isteri membawa pulang Missclyen ke rumah.

“Lama-kelamaan mereka dapat menerimanya malah saya dan isteri menyayangi semua anak sama rata serta tidak pernah malu atau menyisihkan Missclyen hanya kerana keadaannya begitu.

Sumber: Mingguan wanita

Author:

Leave a Reply