Demi Selamatkan Dua Budak Kecil, Kucing Ini Sanggup Berlawan Dengan Ular Berbisa. Inilah Nasib Yang Menimpa Si Arthur Ini.

Sayangnya seekor kucing kepada tuannya bukanlah perkara gurauan. Ianya adalah realiti yang boleh kita lihat didepan mata kita. Walaupun kucing adalah haiwan yang tidak berakal, namun haiwan ini masih mempunyai rasa sayang kepada tuannya.

Seekor kucing yang benar-benar mengenali tuannya, yang dibesarkan dengan baik, dijaga makannya tentu akan kenal siapa manusia yang berjasa kepadanya. Ianya terbukti apabila kasih sayang seekor kucing ini diterjemahkan dalam satu kisah yang berlaku di Australia ini.

Kucing yang diberi nama Arthur ini sedang bersantai bersama keluarga tuannya di kawasan rumah. Secara tiba-tiba, seekor ular eastern brown telah muncul di kawasan rumahnya dan paling menakutkan, ketika itu dua anak kecil tuannya sedang bermain di situ.

Ular spesis ini adalah 10 jenis ular yang paling berbisa di Australia dan ketika itu ular tersebut berhadapan dengan dua anak kecil. Arthur yang ternampak ular berkenaan terus bertindak melawan ular tersebut dan akhirnya berjaya membunuhnya.

Walaupun Arthur berjaya membunuhnya, ketika bertarung, namun Arthur terkena gigitan ular tersebut yang menyebabkan Arthur terkena bisa. Akhirnya bisa tersebut telah membunuh Arthur dan berakhir dengan kematian.

Kejadian ini sangat menyedihkan keluarga tersebut dan Arthur telah menjadi hero yang menyelamatkan dua anak kecil yang diambang bahaya. Kisah ini pastinya akan meruntun hati para pencinta kucing kerana walaupun ianya hanyalah haiwan, namun dengan kuasa tuhan, disebabkan kucing inilah, dua anak kecil ini terselamat.

Kisah ini dapat kita jadikan pengajaran bahawa, sesuatu makhluk itu datang kepada kita bukan untuk menyusahkan kita, kerana kadangkala, dalam kita tidak sedar, dia mampu menjadi hero kepada keluarga kita. Jika di kawasan anda ada kucing yang bukan peliharaan anda tetapi kerap datang ke kawasan anda, halaulah dia secara baik-baik. Jangan memukulnya atau menganiayainya. Kalau ada rezeki lebih, berilah makan kepadanya, kerana kita tidak tahu, dengan kuasa tuhan, kucing itu boleh menjadi penyelamat buat keluarga kita.

5 Fakta Menarik Mengenai Kucing.

  1. Kucing mampu mengesan gempa bumi, walaupun tiada kajian sahih mengenainya, namunmenurut kajian dari Readers Digest, tapak kaki kucing sangat sensitif dan sangat peka kepada gegaran bumi.
  2. Kucing boleh menelan makanan tanpa perlu mengunyah. Menarik bukan!
  3. Kucing boleh bermimpi, jika kucing tidur dalamk keadaan nyenyak, ia mampu menghasilkan gelombang deria dalam otaknya, dan mereka lena sama seperti manusia tidur.
  4. Kucing tidak akan faham jika kita memarahinya atau menghukumnya jika ia melakukan kesalahan, namun kucing suka diberi ganjaran dan dipuji.
  5. Kucing akan menghidu hidung sesama kucing ketika mereka bertemu. Ia adalah kaedah untuk mereka mengenali antara satu sama lain namun bukanlah semua kucing menggunakan cara ini
Author:

Leave a Reply